Teokset
Tältä sivulta tekemäni omat taiteelliset työni sisältäen: Ohjaamani ja koreografioimani teokset.
IlmastoUtopia
IlmastoUtopia -tanssiteatteriteos unelmista
“Hyökyaalto tulee, halusitte tai ette!”
IlmastoUtopia-teos kysyy, kuinka unelmoida ja säilyttää toivo moninaisten kriisien aikakaudella. Se kuljettaa meitä lempeällä huumorilla itsetuhoisten ylikulutuskarkeloiden läpi kohti luontoyhteyden autuutta sekä kehottaa laittamaan kyynisyyden kompostiin mikrobien myllättäväksi.
Teos puhuttelee yleisöä tuttujen ilmastokriisiin liittyvien teemojen, kuten pikamuodin ja ruokajärjestelmän kautta. Esiintyjät kamppailevat pikamuotia vastaan, kutoen kestävämmän suhteen vaatteisiin ja niiden tuotantoon. Runosateessa he haaveilevat lavalle uusia todellisuuksia ja mahdollisuuksia, etsien yhteyttä itseensä, toisiinsa sekä luontoon.
Teos on oodi toivolle ja kurkistus tulevaisuuteen, jossa ihmiseläin osaa jälleen elää rinnakkain muun luonnon kanssa. IlmastoUtopia muistuttaa meitä siitä, että mahdoton muuttuu mahdolliseksi sillä hetkellä kun uskallamme unelmoida ja tarttua toimeen.
Teos on viimeinen osa IlmastoUtopia-kokonaisuudesta. Syksyllä 2021 järjestetyissä IlmastoUtopia-työpajoissa on käsitelty ympäristötunteita unelmoinnin ja taiteen keinoin. IlmastoUtopia-tanssiteatteriteos rakentuu työpajoista kerätyille materiaaleille.
Teoksen rekvisiitta on kierrätettyä ja lahjoituksena saatua.
Työryhmä
Koreografi: Arvo Jean-Michael Saarinen
Esiintyjät: Ida Teeri, Arvo Jean-Michael Saarinen
Äänisuunnittelu: Vertti Korkki
Ääniajo: Tiina Vepsä
Työpajat / Keskustelun ohjaajat:
Juni Sinkkonen, Riikka Linjama
Juliste: Petri Kiukas
Teosta ovat tukeneet Pohjois-Karjalan SKR, Taike, Joensuun kaupunki, Old Mine Residency, Näyttämö.
Kiitokset: Työpajoihin osallistuneille, ulkopuoliset silmät ja Riverian tanssinkoulutus.
Hypnoottista ilmavuutta
Tanssiteatteri: IlmastoUtopia käsittelee ilmastoaiheita raikkaasti ja moniulotteisesti.
Ilmastokriisin keskellä dystopiat ovat tuttua kauraa. Moni on uupunutniihin ilmastoahdistuksen kourissa. Tanssiteatteriteos IlmastoUtopiatarjoaa virkistävän lähestymistavan aiheeseen. Teos osoittaa unel-moinnin tärkeyden ja voiman.Joensuussa asuva Arvo Jean-Michael Saarinen debytoi teoksellatanssija-koreografina. Hän ja tanssija-teatterintekijä Ida Teeri esittävät hypnoottisen ja moniulotteisen teoksen.
Lukuisista aineksista on koottu moniulotteinen ja paljonpuhuva teos.Se kulkee rytmiltään tiiviisti ja hallitusti mutta on samalla täynnä rau-haa ja läsnäoloa. Vertti Korkin äänisuunnittelu tukee tuntumia komeilla ja vaihtelevilla äänimaisemilla. Teoksen tunnelma on intensiivinen halki 45 minuuttisen kestonsa.Siihen on sisällytetty niin monenlaisia tunnelmia ja aiheita, että koh-taukset tuntuvat hivenen irrallisilta toisistaan. Yhtenäinen ilmaisutyyli kuitenkin sitoo teoksen kasaan. -
Mia Hartikainen / Karjalainen
Väkivaltakunta
Tampereen ylioppilasteatteri 25.3 – 20.4.2022
Väkivaltakunta action-komedia näyttää vaihtoehtoisen todellisuuden siitä, mitä tapahtuu kun maapallon kansalaiset kyllästyvät politiikan hitaisiin väyliin ja kaoottiseen väkivaltaan ympäri maailmaa. Koko planeetan väki järjestäytyy maailmaan, jossa kaikki konfliktit ratkaistaan hyvin organisoidun väkivallan avulla.
Absurdi komedia tuo esille maapallon, jossa kahden eri perheen vanhemmat haluavat lapsensa samaan päivähoitopaikkaan, mutta päivähoitopaikkoja on vain yksi, joten päiväkodin johtajan on toimittava tuomarina vanhempien nyrkkitappelussa. Entä kun kaksi työntekijää ovat molemmat ehdolla samaan ylennykseen? Nyrkein ratkaistaan niin kuntavaalit, pääsykokeet, museoiden ohjelmistot, kuin oikeus ostaa Playstation 5. Presidentiksi pääsee vain kaikista vahvin.
Teos on rakennettu devising-tyyppisesti yhdessä työryhmän kanssa.
TYÖRYHMÄ
Ohjaus ja koreografiat: Arvo Jean-Michael Saarinen
Koreografinen assistentti: Kira Heinonen
Käsikirjoitus: Työryhmä ja Arvo Jean-Michael Saarinen
Valosuunnittelu: Oiva Suonio
Äänisuunnittelu: Lena Patta
Esiintyjät: Elina Harju, Katariina Laaksonen, Ida Pajunen, Samuel Metsänen, Reetta Niku, Roosa Niku, Tuomas Pirilä, Anne Tarvus, Mira Isokallio, Markus ”Matu” Vainikainen, Kira Heinonen
Tuottajat: Pyry Joki, Mea Tikkanen
Grafiikat & juliste: Aava Joki
Kiitos: Jetro Sukkela, Jessica Leino, Kaisa Valkonen, Sonja Järvinen
Tyttö ja Herra K
"Mustavaloteatteria totisesti on luvassa, ja siinä missä juonenkuljetus on heittänyt minut vähän kärryiltä pois, saa pimeässä hohtavat elementit suun loksahtamaan auki ja miettimään, että tämänkaltaista en kyllä ole koskaan aiemmin nähnyt missään, en edes siellä yökerhon tanssiparketilla. Leiskuvia virvatulia, taistelevia luurankoja, ilmassa leijumista, kuin tyhjästä ilmestyviä miekkoja ja valtavia silmiä. Kaikki tämä hämmensi sen verran, että unohdin välillä keskittyä puhuttuun tekstiin ja sen sisältämiin viisauksiin ja huumoriin. Odottelin vain, että mistähän lävestä seuraavaksi ilmestyy outoja tyyppejä.
Tyttö ja Herra K on Tim Burtonmainen kuvaus Kuoleman suhteesta elävien maailmaan.
Se kuljettaa katsojan surun vaiheiden lävitse. Matkallaan se kulkee Pohjoismaisten mytologioiden ja historian hahmojen, jotka kauniisti kietoutuvat mustavaloteatterin taikaan.
TYÖRYHMÄ
Ohjaaja & käsikirjoittaja – Arvo Jean-Michael Saarinen
Tuotanto – Teatteri Iris, Sanni Lehto ja työryhmä
Koreografiat – Arvo, Iiro Heikkilä, Saara Pohjoismäki
Äänisuunnittelu – Arvo Jean-Michael Saarinen
Pukusuunnittelija – Elvira Aaltonen
Puvustuksen toteutus – Miina Kahiluoto
Maskerraussuunnittelija – Annlis Aaltonen
Näyttelijät
Riikka Nyrhilä
Antti kerosuo
Hanna Lahtinen
Kira Heinonen
Petronella Lehtiniemi
Minna Immonen
Teemu Sytelä
Juuso-Matias Maijanen
Anne Tarvus
Annlis Aaltonen
Niin. Herra K:han on itse Kuolema, ja mieleeni jäi tästä matkasta etenkin se, että hänessä ei ole loppupeleissä mitään pelättävää. Luotettava ystävä, rinnallakulkija, mahdollistaja. Pelottava ulkoisesti, mutta sisältä lämminhenkinen. Melkein tekisi mieli nähdä esitys uudestaan, jotta pystyisin keskittymään myös tekstipuoleen tarkemmalla syynillä. Kävi vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi Muumien tai Pikku Prinssin kanssa. Ensilukemalla eivät kaikki tekstin tasot ja hienoudet aukene, vaan niihin pitää palata aina uudelleen ja uudelleen, ja jokaisella lukukerralla löytää aina jotain uutta" - Teatterikärpäisen puraisuja
Häpeä = Intoimo
Sisäinen kertojaminä joka kuiskailee meidät kyllästetyillä häpeän ajatuksilla, johdattaa katsojan syvälle alitajunnan juonteisiin. Rytminen, monitasoinen tanssiteos joka käsittelee häpeää rakkaudella ja nauraen itselleen.
Teoksen materiaali on tehty julkisesti pyydetyillä, ja niistä kerätyillä tarinoilla omakohtaisista häpeän kokemuksista. Tarinoiden materiaalin ja omakohtaisuuden takia se on yksityiskohtainen, henkilökohtainen että, kollektiivinen.
Alitajunnan kaari vie matkalla häpeän moninaisista muodoista liittyen: Kehoon, mielenterveyteen, perheväkivaltaan, addiktioihin, rakkauteen ja intohimoon
.
Teos on tilattavissa.
Teos sopii ylä-asteikäisille ja vanhemmille.
Tarjolla on myös opetusmateriaalia ja työpajoja aiheeseen liittyen.
Teoksen kesto: 20min
tragikoominen tanssiteatteriteos häpeästä
TYÖRYHMÄ
"Teos oli koskettava aitoudessaan ja siinä kuinka tekijä tuli itsenään yleisön nähtäväksi. Monipuolinen taidokas toteutus, josta ei puuttunut vauhtia ja komiikkaa, mikä ei kuitenkaan poissulkenut häpeän teeman raadollista ja syvää puolta. Visuaalisesti hieno toteutus" -
Henna
Koskettava esitys, jossa esiintyjä otti myös rohkeasti kontaktia yleisöön. Liikkeellisesti kiinnostava ja hyvin esitystehosteilla rakennettu tunnelma- Petri
Täynnä aitoa tunnetta, joka meni mulla ”ihon alle”.- Miia
Se oli mulle tosi henkilökohtainen ja meni mun oman tunnemaailman kokemuksiin.Yleensä kaikista koskettavimmat menee johonkin rekisteriin ettei niistä muista.
- H.H
Yleisön kommentteja
Koreografia ja esiintyjä
Arvo Jean-Michael saarinen
Äänisuunnittelu
Ville Lapakko
Valosuunnittelu
Olli Tamminen.